Арганово масло и ролята му в грижата за косата

Арганово масло

Аргановото масло е популярно с  ползите които носи за кожата и косата. Това е причината това да е една от често срещаните съставки вложена в козметичните продукти.

Какво представлява то?

Аргановото масло наричано още „течното злато“. Суровината от която се извлича са ядките на плода на арганово мароканско дърво. Ценната съставка се използва от векове в готварството поради високите ползи за организма. В последствие козметолози започват да влагат ценната съставка и в козметични продукти за кожа и коса.

Естественията състав на маслото е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Отличава се с високо съдържание на антиоксиданти , есенциални мастни киселини (предимно олеинова киселина  и линоленова киселина) и вит. Е. Редовното нанасяне на маслото подсилва по естествен начин растежа на косата, подобрява еластичността и, придава здравина и плътност.

Нормалните нива на хидратация са от съществено значение за накъсването и заплитането на косата. Маслото овлажнява и преодтвратява неприятните последствия при ниски нива на хидратация.  Счита се, че освен всички позитиви, аргановото масло защитава от вредното влияние на UV лъчите и свободните радикали.

Витамин Е, който е една от основните съставки на аргановото масло е познат като мощен антиоксидант, неутрализиращ вредното действие на свободните радикали. Ние ежедневно третираме косата си, което я уврежда значително –неподходящи стилизиращи и измиващи продукти, които използваме, топлинна обработка, всичко това уврежда и прави косата чуплива и неустоичива. Витамин Е защитава косъма и го предпазва от серизни увреждания при ежедневните атака, които понася косата ни.

Аргановото масло в чиста форма и продукти с основа арганово масло, могат да се използват по няколко различни начина и най-важното, че са подходящи за всеки тип коса:

  • Като балсам
  • Като маска за коса
  • Като защитен спрей
  • Като продукт за лечение на скалпа
  • Лечение на пърхот
  • Като стилизиращ продукт
  • Защитно средство при боядисване и горещо стилизиране на косата
  • Слънцезащитен продукт

Продуктите с арганово масло могат да се прилагат при всеки тип коса, в зависимост от типа зависи и начина на нанасяне. Хората с мазни корени, просто следва да избягват нанасянето на продукта в корените на косата. Препоръчително е да се нанасят няколко капки или 1-2 помпички след измиване и подсушаване с кърпа косата. Нанася се по дължините на косата и след това се стилизира по стандартния за Вас начин.

При проблемен скалп, може да втривате директно продукта в скалпа. Има отлични резултати в борбата с псориазис и себореен дерматит.

Няколко капки са напълно достатъчни за нанасяне, за да се избегне прекомерното омазняване. Това прави изборът на такъв продукт изключително икономичен, макар често сравнително високите цени на продуктите с арганово масло.

Препоръчани продукти с арганово масло:

Масло с арган и витамин Е

Овлажняващ шампоан с арганово масло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *