Какво представляват EDP и EDT при ароматите и по какво се различават?

Какво представляват EDP и EDT при ароматите и по какво се различават?

Повечето от нас сме любители на ароматите. От векове жените се стараят да ухаят приятно за да са по-привлекателни. В днешно време почти 100% от населението използват парфюми, одеколони, тоалетни води, ароматизирани лосиони и спрейове.

Популярните марки, предлагащи висококачествени аромати, ги делят на четири вида, според тяхната концентрация – Perfume, Eau de Perfume, Eau de Toilette, Eau de Cologne съкр. EDP, EDT, EDC.

Основната разлика между видовете е концентрацията на есенциални масла в съдържанието.  Модерната парфюмерия използва основно съставки като: вода, етанол (алкохол) и есенциални масла.

Не всички парфюми обаче са с еднаква интензивност и трайност. Сигурно Ви се е случвало да имате парфюм с който буквално се „окъпвате“ и въпреки това едва се усеща и друг, с който само с една-две пръски ухаете цял ден. Тук важна роля, играят нотките съдържащи се в съставките. Цитрусовите са по-летливи и съответно по-малко трайни. По дълготрайни са мускусните, дървесните аромати.

Ето и видовете продукти, по категории които лесно ще Ви помогнат да се ориентирате какво да изберете и как да ги различавате:

Тестер или както още се представя „без опаковка“ – това е най-удачният вариант, да си закупите качествен аромат на добра цена, тъй като не се налага да плащате за опаковка. Тестерите се предлагат от производителите за да могат да представят продуктите си пред своите клиенти. Обикновено се предлагат в т.нар. транспортни кутии на които е отбелязано най-често Tester. Този надпис може да се съдържа и на флакона. Това обаче не означава, че продуктът се различава от този в опаковката. Създаден е с цел демонстрация. Така закупувате същото качество на по-ниска цена.

Perfume (Parfum)– това е най-силната концентрация, която се предлага при ароматите.  Най-често съдържа между 20-30% парфюмни есенции.  Това означава не само, че продуктът може да се използва в по-малки количества, а също така и че е по-дълготраен. Обикновено трайността е около 6 часа, в зависимост от типа на кожата.

Eau de Perfume или EDP – нарича се още парфюмна вода. Тук концентрацията е по-лека от Perfume с около 15-20% парфюмни есенции.  И тази концентрация е с добра дълготрайност – от 3 до 5 часа. Цената му е малко по-ниска от чистия Perfume.

Eau de Toilette или EDT – тоалетната вода е с по-лека концентрация от EDP с около 5-15% съдържание на есенциални масла. Трайността тук е около 2 до 4 часа.

Eau de Cologne или EDC – по-лек е от EDT и е със най слабо съдържание на есенциални масла.  Концентрацията тук е около 3-5%. Трайността му е кратка – около 2 часа.

На пазарът се предлага и концентрация Eau Fraiche, което е с много слаба концентрация, едва 1-3%.

Това са основните характеристики по видове аромати, но и тук има относителност. Първо – нотките, второ типът кожа. Съществуват видове кожа, които буквално „поглъщат“ ароматите и така трайността им е много малка.  Това обикновено се наблюадава при по-сухите кожи. По мазните и овлаженени кожи, обикновено придават по-висока дълготрйност на ароматите. За това има трик за удължаване дълготрайността – преди да се напръскате, намажете мясото с вазелин. Това ще попречи на кожата, да „погълне“ аромата твърде бързо.

Също така нанасяйте парфюма на местата с по-добро кръвообращение – китки, шия, свивки на лактите.

Вижте още: Как да изберем парфюм за подарък?

Вече можете спокойно и информирано да направите своя избор. Ще се радваме да се свържете с нас, ако имате въпроси 🙂

 

 

Разгледайте дамски аромати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *