Нуждае ли се косата ни от слънцезащита?

Всички знаем, че слънцезащитните продукти са задължителни за кожата ни, но какво ще кажете за косата? През последните години, продукти за слънцезащита за косата, набират все по-голяма популярност. Твърди се, че предпазват косата от изсушаване, начупване и всички вредни влияния на слънцето. Наистина ли работят тези продукти и наистина ли косата ни се нуждае от тях?

Събрани са мнения на специалисти, които дават малко повече яснота.

Слънцето засяга както кожата ни, така и косата ни. Ако прилагате слънцезащита за кожата си, то е добре да го направите и за косата си.

Лаура Дайър, стилист от Ню Йорк, обяснява, че слънцето отваря кутикула на косъма (външният слой), като по този начин позволява проникване на влага. Това води до изсушаване, начупване и избледняване на цвета. Всички знаем, че едно боядисване в салон не е евтина процедура. За това, ако не искаме да правим този разход по-често, трябва да предпазим косата и цвета си. Инвестирайте в качествени продукти, за да избегнете по-честото посещаване на салона.

Кирстен Клонтц, фризьор от P1M Management, казва: „Излагането на слънце разгражда протеините в косата, което причинява начупване и разделяне на краищата. UVB лъчите окисляват косата и разрушават протеините в косата, които я поддържат здрави.

Не всички продукти за слънцезащита са еднакви

Важно е да се отбележи разликата между продуктите с отбелязан SPF (слънцезащитен фактор) – например SPF 30, 40, 50 и т.н., и продукти, които се рекламират като UV филтри или UV защита.

SPF обикновено се свързва със слънцезащитни продукти за вашата кожа. Въпреки това, на пазара има редица продукти за коса, които включват широко спектърни SPF за защита, като слънце защитен крем с SPF 30 и спрейове със слънце защитени кремове и масла. Тези продукти, които съдържат SPF, също могат да защитават и вашия скалп, което е често пренебрегвана зона. (Слънчевите изгаряния на скалпа не са приятни.) Някои специалисти препоръчват използването на обикновен слънцезащитен крем, в корените на косата за да защитите скалпа си. Само не забравяйте да нанасяте редовно, особено след плуване.

По отношение на UV продуктите за защита на косата, специалистите казват че  „покриват фибрите на косата, за да отклоняват слънчевите лъчи. Минимизират изсушаването и помагат да избегнете изтощаването на косата. „

Докато UV защитните продукти могат да защитят целостта на косата, те не съдържат задължително SPF. Така че, ако не виждате номер, посочен на етикета, не разчитайте на тези продукти, за да предпазите скалпа си. Както Линда де Зеуу, майстор стилист в салона на Rob Peetoom в Бруклин, Ню Йорк, казва: „Ако един продукт е предназначен за защита, но не включва изброени SPF номера,  не може да разчитате на него дали е със защита 2 или 40.“ Така че, ако сте със чувствителен скалп и склонен към изгаряния, обърнете внимание дали продукта включва защита на коса  и скалп. Ако не, изберете поне два продукта.  Или задължително носете шапка.

Трябва ли наистина да използваме тези продукти?

При незащитена кожа, риска от развитие на рак е голяма, което не важи при косата. Но, ако държите на косата си и искате тя да е здрава, лъскава и еластична, то определено трябва да заложите на слънцезащита. Кожата е изложена на същата радиация, както кожата. Често обаче, защитата на косата се пренебрегва. Косата реално е мъртва материя, която не боли и не усещаме, когато слънцето я уврежда. Усещаме обаче, когато започне да се чупи и къса. Защитата е особено важна за хората, които имат ярки цветове на косата си и искат да съхранят цвета си за по-дълго време. Химическите пигменти избеляват по-бързо на слънце, отколкото естествените пигменти. Хора с естествено кестенява коса, няма да усетят действието на слънцето, така както хората с изкуствено създаден такъв цвят. Защитата трябва да се ползва целогодишно, но особено трябва да наблегнем на нея през лятото.

Разгледайте повече продукти на 4beauty.bg за грижа за тялото.

Разгледайте продукти за коса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *