Чупещи се нокти – защо и как да го предотвратим?

Чупещи се нокти

Чупещи се нокти или разслояващи се на пластове – и двата варианта са еднакво неприятни а доста често и болезнени. Защо се случва това и как да го предотвратим?

Какво представлява разслояването на ноктите?

Разцепеният нокът обикновено се причинява от физически стрес, недостиг на хранителни вещества или износване. Разцепените нокти могат да бъдат проблем, особено ако работите с ръцете си. Въпреки че разделените нокти са напълно нормални и понякога неизбежни, има начини да предотвратите цепенето на ноктите в бъдеще.

От какво са съставени ноктите?

Ноктите на ръцете и краката ни са съставени от слоеве кератин и протеин, съдържащ се също и в косата ни. Нокътят е защита на нокътното легло. Растежът на ноктите се случва в основата, където е кутикулата. Здравите нокти са с гладка, равна повърхност и розово оцветяване. Ако забележите структурни промени във вида и цвета на нокътя е добре да се консултирате с лекар.

Какво предизвиква разслояването на нокътя?

Разцепеният нокът се характеризира с образуване на пукнатина в нокътя. Разделянето на ноктите може да бъде хоризонтално, през върха на нокътя или вертикално, разделящо нокътя на две. Най-честите причини за разделяне на ноктите могат да бъдат:

Влага

Продължтелното излгане на влага, може да направи ноктите неустоичиви и чупливи. Това води и до омекване на кожата около самия нокът. Самият нокът става чуплив, лесно огъващ се и податлив на разцепване. Прекомерната влага може да бъде свързана с честото миене на чинии, честото лакиране, дори лош  навик като гризане на ноктите.

Постоянното чоплене и гризане на ноктите, уврежда нокътната плочка, което освен загрозящо може да бъде и опасно, поради риска от развитие на бактерии и инфекции, което може да доведе до поява на гъбички.

Нараняване

Нараняване може да е вероятна причина за разцепване на нокътя. Смачкването на върха на нокътя или леглото, може да доведе до израстване на нокътя с нарушена повърхност или разцепване. Нараняване на естествената нокътна плочка, може да се постигне и поставяне на изкуствени нокти и след премахването им, често естествения нокът претърпява щети.

Инфекции

Гъбични, бактериални инфекции в нокътното легло могат да променят структурата на ноктите, което води до отслабване и цепене на ноктите.

Псориазис

Псоризисът е заболяване,  което може да засегне не само кожата а и ноктите. Това заболяване може да доведе до удебеляване, изтъняване или чупивост на ноктите във висока степен. До 78% от хората страдащи от псориазис, споделят за проблеми с ноктите.

Различни заболявания

Някои заболявания могат да доведат до влошаване на здравето на ноктите, което може да допринесе за разцепване им. Болестите, които могат да допринесат за разделяне на ноктите, включват:

 • заболяване на щитовидната жлеза
 • чернодробно заболяване
 • заболяване на бъбреците
 • рак на кожата

Как да предотвртатим цепенето/чупенето на ноктите?

Макар, че при вече сцепен нокът, няма какво толкова да се направи, то има начин да противодействате на бъдещото разслояване и чупене на ноктите.

Ето няколко съвета, които ще заздравят и подсилят ноктите и ще направят ръцете Ви по-приятни на визия и допир:

 • Подържайте ноктите си чисти и избягвайте да ги чоплите и гризете
 • Избягвайте да ги държите дълго време във вода
 • Нанасяйте редовно овлажнител или масло за нокти и кожички, за да ги предпазвате
 • Използвайте продукти за втвърдяване на ноктите и заздравители
 • Давайте си почивка от лакове и лакочистители за няколко дни месечно
 • Не дърпайте и не чоплете кожичките около ноктите си
 • Приемайте достатъчно количество вода, за да хидратирате организма си и да предотвратите сухота.
 • Нанасяйте защитен крем през зимата за защита от вредните влияния на студеното време
 • Правете пилинг на ръцете поне два пъти седмично

Ако се нуждаете от консултация относно подбор на правилни продукти, не се колебайте да се свържете с нас!

 

Разгледайте продукти за грижа за нокти и ръце

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *